kedd, november 30

AZ ASZTROLÓGIA IDŐSZEMLÉLETE

 


Az idővel kapcsolatban manapság többnyire azt tapasztaljuk, hogy  nincs, ha van, akkor kevés, és egyébként is nagyon gyorsan  telik:állandóan rohanunk, mégis mindig késésben vagyunk.
Anélkül telnek el a napok, hónapok, évek, hogy egy kicsit megpihennénk, körbenéznénk, hol is tartunk, mit értünk el idáig, merre tovább.
Beletemetkezünk a mindennapokba, tesszük a dolgunkat, belefeledkezünk a napi rutin részleteibe, anélkül, hogy összeraknánk a mozaikokat, észrevennénk azokat a visszatérő jeleket, amelyek újra és újra utat mutatnak nekünk.
Micimackóként járunk körbe és körbe, és közben kitérő válaszokat adunk magunknak és egymásnak...
(http://impulzus.sch.bme.hu/dome/micimacko/micim3.html)

Az asztrológia abban segít, hogy felfigyeljünk az ismétlődésekre, azokra a lehetőségekre, korlátokra,helyzetekre esetleg konfliktusokra amelyek felbukkannak újra és újra, és mi vagy nem vesszük észre/figyelembe azokat,vagy éppenséggel ellentartunk, mert hárítunk, kompenzálunk, illetve félünk a változástól.
A helyzet viszont az, hogy egy-egy ilyen jelzés újra és újra megjelenik, egészen addig, amíg el nem indulunk  az úton, amerre kell, ameddig meg nem oldjuk azt a helyzetet, amit kell.
A horoszkóp az analógia nyelvén megfogalmazza számunkra, milyen életszakaszban vagyunk éppen, és melyek azok a hangsúlyos pontok, amivel foglalkoznunk kell. Az is látható, melyek azok a területei az életünknek, amelyre most nem kell időt és energiát fecsérelnünk, mert  nem tudunk előbbre jutni.

A hétköznapi ember számára az idő lineáris fogalom: főképpen az eltelt idő és a még hátralévő idő kapcsolata.
Az asztrológia az időt ciklikusan határozza meg, melyet különösen a bolygók mozgása  szemléltet igazán.(Főként  lassabb/lassú bolygók: Jupiter, Szaturnusz, Uránusz. )

Az ember élete, különböző minőségű és hosszúságú ciklusokra osztható, a bolygók mozgásának megfelelelően.
Kiemelkedő ciklusok: a 12 éves Jupiter ciklus, a 7-14-28 éves Szaturnusz ciklus, a 21-42-84.éves Uránusz ciklus.
(A Hold a hétköznapokban kínál számunkra útmutatást.)
Ha a Plutó a személyes horoszkóp valamely kiemelkedően fontos pontját érinti az adott területen gyökeres változtatásra van szükség.(Mint minden más esetben, ilyenkor is célszerű magunknak meghatároznunk a változtatás irányát és módját," belülről " kezdeményeznünk, - ebben van mozgásterünk -, különben a változások külső kényszerként, "kivülről" hatnak.)

A Jupiter 12 évenként kínál számunkra ,- személyes horoszkópunk szerint -, alternatívát a változtatásra: egy-egy Jupiter-visszatérés (A Jupiter visszatér arra a helyre, ahol a születés pillanatában állt.) igen kellemes időszak lehet, amennyiben az általa nyújtott lehetősége(ke)t kihasználjuk.(Hasonlóan működik, amikor a Jupiter a születési helyzetéhez képest trigonba kerül. Természetesen a fentiek nagymértékben a születési horoszkópunkban álló Jupiter helyzetétől függnek.)

A Szaturnusz visszatérései (kb. 28-29, ill.56-57 éves korban)meghatározzák számunkra azokat a kereteket, amelyek szerint tovább haladhatunk, illetve ezek azok a forduló pontok az életben, amikor számot vetünk  életünk addig elért"eredményeivel",és eldöntjük hogy a járt úton megyünk tovább, vagy teljesen új struktúrát teremtünk.
A gyakorlatban ezek az időszakok alkalmasak életforma, életmód változtatásra, vállalkozások beindítására, otthonteremtésre, a személyes horoszkóptól függően.
Az ebben az időszakban hozott döntéseink hosszú távon meghatározhatják az életünket.
A fordulópont előtt már kapunk jelzéseket/segítséget az adott témára vonatkozóan, érdemes nyitott szemmel, nyitott füllel  járni, megérzéseinkre hallgatni.Fontos, hogy ne tartsunk ellent, az időszak alatt lassan kibontakozik előttünk a tovább lépés iránya és módja.


Az Uránusz váratlan, szokatlan helyzeteket teremt, és hirtelen hat.
Felrobbantja az elavult rendszereket, és kiköveteli a változtatást.Kb.41-42-43  éves korban szemben áll eredeti pozíciójával. Az emberek többsége ilyenkor hoz  környezete számár megdöbbentő, szokatlan döntéseket: a válások, különköltözések többsége ebben az időszakban következik be, időnként minden előzmény nélkül.(Természetesen itt is vannak belső és külső jelzések egyaránt: az ember ebben ez időszakban általában  érzi a változtatás szükségességét, amennyiben beleragad egy nem éppen kívánatos szituációba.)
Az Uránusz eredeti állásától függően történik a "váratlan" fordulat.

A fenti ízelítő a teljesség igénye nélkül készült, nem tértem ki más kiemelkedő tranzit állásokra, a holdciklusra. Írásomat figyelemfelkeltésnek szántam, hogy - magamat is beleértve:-) - , éljük egy kicsit tudatosabban, lassabban, figyelmesebben az életünket, ne vesszünk el a hétköznapokban, a részletekben.

Micimackónál maradva:
"...a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van meg zümmögés, és az nem jelent semmit..."