szombat, október 8

A Kos gyermek nevelése

 Ha gyermekünk születési jegye Kos, vagy  Ascendense a Kos jegybe esik, esetleg személyes horoszkópjában a Mars kiemelt helyzetben van, illetve  több bolygó áll a Kos jegyében, a Kos  analógiái jellemzőek lesznek rá.
Természetesen az alábbiak általános Kos jellemzők, gyerekekre szabottan, amit a személyes képlet felülírhat.
Kos gyermek

A Kos csecsemő korában is már  igen élénken érdeklődik a környezete iránt.Eleven, vidám, de akaratos baba. Igényli hogy foglalkozzanak vele, hogy ő legyen az első a mamának. Fogfájós  és nyűgös lehet, ha nem érzi hogy ő a központ, illetve ha a környezetétől nem kap elég és  változatos ingert.
Gyorsan fejlődik, mert mindent úgy akar csinálni , mint a "nagyok", sőt jobban :-) ( Versenyszellem.)
A vegyes táplálékra szoktatás is ezért lehetséges viszonylag korán, és könnyen.Nem akar semmiben lemaradni..:-) 
Mozgásfejlődése igen intenzív, mozgékony, érdeklődő, de türelmetlen, akaratos  baba. Nehezen viseli, ha valami nem sikerül.
Érdemes minél korábban rendszeres sportolásra szoktatni. Azok a sportok a megfelelőek, amelyek kihívást jelentenek számára, ugyanakkor viszonylag hamar sikerélménye van. Kiváló csapatjátékos, ha az élbolyban lehet,és ha értelmét látja, hogy a többiekért küzdjön.(pld. csatár) A fegyelemre, türelemre nevelő küzdősportok is alkalmasak arra, hogy a pici Kos energiáit lekössék.
Iskolás korban  a  szülőknek arra kell figyelni, hogy a gyerek motiváltsága  az egész tanév folyamán megmaradjon, minél kevesebb kudarc érje, hogy lehetőleg ne veszítse el a kitartását.Ehhez szükséges megtalálni, miben kiemelkedő gyermekünk a többikhez képest, és ezt az oldalát kell személyiségének erősíteni. Nagyon sok dicséretre van szüksége,ha sikert ér el, és biztatásra ha kudarc éri, hogy tovább és többször próbálkozzon.  A kitartás ugyanis nem az erős oldala.
A sport mindvégig fontos energialevezető és nevelő eszköz (kitartás, kudarctűrés, önfegyelem..stb.) marad, majd kamaszkorban is.
Egyenes, őszinte,  jóhiszemű, nyitott gyermek, könnyen barátkozik. A barátaiért már ebben a korban is tűzbe menne: jó és megbízható barát. Lobbanékony természete  miatt azonban  konfliktusokba keveredhet.
Ha energiát nem megfelelően hasznosítja, agresszív lehet.(Soha nem támad  hátulról, és  ha esetleg verekszik mindenképpen meg kell tudnunk mi volt a kiváltó ok.)
Ha energiáit megfelelő mederbe tereljük, és nyíltságát, egyenességét, tehetségét  erősítjük, mellette állunk a kudarcoknál,bátran nézhetünk a kamaszkor elébe.